Historia kulinarna
Historia kulinarna
"Dzieje łakomstwa i obżarstwa", Adrianna
Ewa Stawska, Wydawnictwo Harde, Beszamel, 2019 rok.
Kolejna świetna książka Adrianny
Stawskiej-Ostaszewskiej. Kawał historii opowiedziany przez pryzmat kulinariów. Dzięki
niej możemy przypomnieć sobie, uzmysłowić lub po prostu pomyśleć o tym, jak na
przestrzeni dziejów ludzkość i wiele jej cech kształtowało się w ścisłej
zależności od dostępnego pożywienia. Odbywamy podróż przez różne epoki i
zakątki świata, poznajemy barwne i czasem bardzo odległe tradycje kulinarne,
które nieoczekiwanie odnajdujemy we własnych, współczesnych obyczajach,
potrawach, sposobach ich podawania i okazjach, z racji których je serwujemy. Niektóre
przetrwały w niezmienionej formie przez tysiące lat! Jest w tej książce coś
unikatowego, wyczuwalny, niepowtarzalny styl. Mądra i jednocześnie lekka, przepełniona
faktami historycznymi i skrząca się od anegdot. Opowieści i przemyślenia przeplatane
są fantastycznymi przepisami na dania o zróżnicowanych rodowodach, wcale nie
hołdujące współczesnym modom i trendom żywieniowym, bez hipokryzji osadzone w
wielosetletniej tradycji. Czytanie, czerpanie garściami z erudycji, doświadczeń
i poczucia humoru Autorki, to prawdziwa, wielka przyjemność. A kiedy ktoś
jeszcze potrafi wyobrazić sobie smak…
Komentarze
Prześlij komentarz