Historia kulinarna


Historia kulinarna
"Dzieje łakomstwa i obżarstwa", Adrianna Ewa Stawska, Wydawnictwo Harde, Beszamel, 2019 rok.
Kolejna świetna książka Adrianny Stawskiej-Ostaszewskiej. Kawał historii opowiedziany przez pryzmat kulinariów. Dzięki niej możemy przypomnieć sobie, uzmysłowić lub po prostu pomyśleć o tym, jak na przestrzeni dziejów ludzkość i wiele jej cech kształtowało się w ścisłej zależności od dostępnego pożywienia. Odbywamy podróż przez różne epoki i zakątki świata, poznajemy barwne i czasem bardzo odległe tradycje kulinarne, które nieoczekiwanie odnajdujemy we własnych, współczesnych obyczajach, potrawach, sposobach ich podawania i okazjach, z racji których je serwujemy. Niektóre przetrwały w niezmienionej formie przez tysiące lat! Jest w tej książce coś unikatowego, wyczuwalny, niepowtarzalny styl. Mądra i jednocześnie lekka, przepełniona faktami historycznymi i skrząca się od anegdot. Opowieści i przemyślenia przeplatane są fantastycznymi przepisami na dania o zróżnicowanych rodowodach, wcale nie hołdujące współczesnym modom i trendom żywieniowym, bez hipokryzji osadzone w wielosetletniej tradycji. Czytanie, czerpanie garściami z erudycji, doświadczeń i poczucia humoru Autorki, to prawdziwa, wielka przyjemność. A kiedy ktoś jeszcze potrafi wyobrazić sobie smak…

Komentarze

Popularne posty